Geplaatst op

Remeker pracht

Hoe je soms door een vraag van iemand geïnspireerd wordt. Zo kwam op social media een vraag voorbij van Restaurant a/d Zweth. Het kaasplankje van de Zweth bestaat altijd uit Nederlandse bijzondere kazen en de vraag was: welke kaas mag volgens jou niet ontbreken?

Mijn reactie was direct: Remeker!

In januari 2017 ben ik op zuivelboerderij De Groote Voort in Lunteren geweest en heb een rondleiding gekregen over het land. Ze schepten een stuk aarde uit het weiland en lieten de biodiversiteit zien die door dat stukje aarde heen krioelde. Daar groeit geen eentonig raaigras, maar gras, klaver en kruiden. En het wordt bemest met gefermenteerde mest uit eigen stal voor een vruchtbare bodem. De melk komt van Jersey koeien, mèt hoorns. De melk van Jersey koeien is wat geler dan normale koemelk en de kaas dus ook. Remeker is een rauwmelkse natuurkorstkaas. De kaas wordt kort gepekeld in ongeraffineerd zeezout en ingewreven met Remeker Ghee. De kaas rijpt op de oude deel, waar een grotklimaat gecreëerd is. De smaak van deze kazen is heel bijzonder en m.i. een beetje vergelijkbaar met Zwitsere bergkazen.

Boerderijzuivel & meer in de Oude Kerkstraat verkocht het altijd, maar zij zijn ermee gestopt. Omdat ik sinds enkele maanden naast Franse boerenkazen ook boerenkazen uit Schipluiden verkoop, lijkt het moment daar om Remeker bij de Smaakboutique te introduceren. Dus contact opgenomen met de boer en Remeker besteld in alle 4 varianten: Pril, Ryp, Olde en Pracht. Kom je proeven?