Geplaatst op Geef een reactie

Andere wijn bij asperges

Wil je eens een andere wijn bij je asperges in plaats van de klassieke Pinot blanc?

Wist je dat Portugese vinho verde ook heel goed past bij asperges? Probeer het maar eens. Thuis was het al onze favoriet en ik raadde het een aantal klanten aan die er steeds voor terugkomen. Dus hou je van het witte goud? Zorg dan dat je deze lichte witte wijn in huis hebt!

Dit is mijn persoonlijke thuisrecept voor vrij klassieke asperges:

Een pond witte asperges goed schillen en de houtige onderkant eraf snijden of breken. Koken zoals je dat liefst doet (ik vind 15-20 minuten het lekkerst, maar dat is voor ieder anders). Kook een aantal eieren, pel ze en snijd ze in kleine stukjes. Smelt 50-75 gram half gezouten boerenboter en doe de eieren erdoor. Schenk dit op het bord over de asperges met dungesneden plakken beenham erbij en een goed glas wijn.

Wil je meer bijzondere aspergerecepten? Die vind je op hier bij het aspergecentrum >

Aanbieding in de wijnwebshop:

Omdat ik met extra hoge korting de nieuwe oogst kon inkopen en dat met jou wil delen, krijg je maar liefst 22% korting bij aankoop van 6 flessen of meer. Zolang de voorraad strekt..

https://shop.desmaakboutique.nl/nl/areal-vinho-verde-colheita-selecionada.html

Geplaatst op Geef een reactie

Recept Brie de Meaux taartjes

Vanochtend heb ik hartige taartjes gebakken en ik dacht: als iedereen toch zoveel thuis is, zal ik het recept delen. Het is maar een kwartiertje werk als je het bladerdeeg niet zelf maakt en dan 30 minuten wachten terwijl je werkt of koffie drinkt..

Nodig: muffin bakvorm voor 12 muffins. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet de bakvorm in en steek rondjes bladerdeeg uit ter grootte (of iets groter dan) van de bovenkant van het muffinvormpje. Doe de bladerdeegrondjes in de bakvorm. Doe een halve theelepel van je favoriete chutney op de bodem van het bladerdeeg (bij mij is dat de frambozen-uienchutney of vijgen-portchutney van Belberry). Meng 1 ei (M/L) met 100 ml goede crème fraiche (of slagroom) en vul de bladerdeegbakjes met één tot anderhalve eetlepel van dit mengsel. Snijd een punt Brie de Meaux in kleine stukjes en verdeel over de bakjes.
Bak 30 minuten.

Lekker met Tawny port.

Geplaatst op Geef een reactie

Openingstijden-wijziging

Photo by Artem Bali

Nu we een half jaar open zijn, hebben we een mooi aantal vaste klanten opgebouwd en worden we nog elke dag dat we open zijn door nieuwe bezoekers ontdekt. Een superfijn begin! En ook een mooi moment om te kijken of er iets mag veranderen. Het is me nu namelijk wel duidelijk dat Bourgondiërs op woensdag en donderdag niet in de ochtend langskomen voor wijn en Franse kaas. Vandaar dat de openingstijden worden aangepast. De enkeling die wel in de ochtend kwam zal ik informeren dat die in de middag mag komen. Dat zal mijn moeder met alle liefde doen 😉

Om meer mensen de kans te geven ons in het weekend te bezoeken, zal de fromagerie op één koopzondag per maand ook open zijn. Dat is trouwens een ideale dag om een tafeltje te reserveren en ter plekke van een kaasplankje vol Franse heerlijkheden te genieten.

De nieuwe openingstijden zijn voortaan als volgt:
Woensdag 12.00 – 17.00 uur
Donderdag 12.00 – 17.00 uur
Vrijdag 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag 10.00 –  17.00 uur
1e zondag van de maand: 12.00 –  17.00 uur

Had je dus nog geen kans om langs te komen omdat je altijd op zondag shopt? Schrijf dan alvast 5 april, 3 mei en 7 juni in je agenda.

Geplaatst op Geef een reactie

Cacao DiVine wijnchocolade

Als eerste wil ik melden dat de Fromagerie in de krokusvakantie op woensdag en donderdag is gesloten. Vrijdag 28 februari is de winkel weer normaal geopend. De webshop is natuurlijk 24/7 tot je beschikking…
Anyways: mijn nieuwe favoriete chocolade van Cacao DiVine is  de Pastel de Nata wijnchocolade! Wat een genot. Kleine pure chocolade pastilles gevuld met zachte chocolade-ganache die verrijkt is met Pastel de Nata likeur. Sinds deze week ook beschikbaar in de webwinkel. Leuk weetje: ik heb een staffel ingesteld in de webshop, dus als je er meer besteld gaat de prijs omlaag en kun je de (lage) verzendkosten mooi compenseren. Eentje voor jezelf en één als cadeau bijvoorbeeld, dan weet je ook wat je weggeeft.

Geplaatst op Geef een reactie

Kaasplankje februari 2020

Eind vorig jaar had ik kaasaffineurs van Tricht op proefbezoek. Een krat vol verschillende Franse en Portugese kazen heb ik geproefd en deze heb ik onthouden. Vorige week is de kaas binnengekomen. Toen ik ‘m hier weer proefde wist ik meteen ‘deze is voor het kaasplankje van februari!’ En zo geschiedde.
Deze kaas is in de Midi-Pyreneeën gemaakt van geiten- en schapenmelk. Het frisse en zilte van de geit, gecombineerd met het romige rijke en tikje pittige smaak van het schaap. Beetje notig, beetje zoetig en vooral heel vol van smaak en smeuïg.

Om het kaasplankje compleet te maken komt er een Tomme de Savoie en een lekkere chèvre witschimmel bij. Deze laatste in de vorm van de Eiffeltoren of Arc de Triomphe. Hoe leuk is dat op je kaasplankje?! Je zult misschien zeggen: ‘die is te mooi om op te eten’. Dat begrijp ik. Maar aangezien het lekker is om de kazen een half uur vooraf uit de koeling te halen, kun je er een tijdje uitgebreid naar kijken…

Het kaasplankje is lokaal, dus wordt niet per post verstuurd. Je begrijpt dat we anders klachten van de postbode krijgen over de geur van de pakjes. Bovendien is de kwaliteit dan niet gegarandeerd.

Wil je meer weten over het kaasplankje van de maand februari of het bestellen? Klik dan hier >;

Geplaatst op Geef een reactie

Tartiflette

Een aantal fijnproevers die de fromagerie bezoeken zeggen lekkerbekkend dat ze Reblochon komen kopen om tartiflette te maken. Dat varieert van een kwart Reblochon voor een eenpersoonsschotel of een paar hele kazen als de hele Franse familie mee eet.
Dat maakte mij reuze benieuwd naar het recept van tartiflette en heb een mooie gevonden op Frankrijk.nl.

Het spreekt voor zich dat de tartiflette het beste smaakt als je de beste ingrediënten gebruikt, zoals een boeren Reblochon (smelt en smaakt beter) en goede crème fraiche. Beiden verkrijgbaar in de Smaakboutique Fromagerie.

Recept tartiflette voor 4 personen:

Schil 800-1000gr aardappels, snijd ze in plakjes van 3-5 mm dik. Doe ze in een pan met water en wat zout. Kook de aardappelen in ongeveer 10 minuten, tot ze beetgaar zijn.
– Verwarm de oven voor op 190 graden.
– Snipper 2 kleine uien, doe olijfolie in de koekenpan en bak ze even. Voeg 250 gram gerookte spekreepjes toe en laat al roerende nog circa 5 min doorbakken. Giet 5 eetlepels witte wijn erbij en laat het zachtjes doorkoken totdat de wijn is verdampt.
– Snijd een knoflookteen doormidden en wrijf de bodem en zijkanten van een ovenschaal in met het knoflookteentje.
– Snijd 350-400 gram Reblochon fermier in plakken van 4 tot 5 mm, inclusief de korst.
– Vul de ovenschaal met  het uien-spekmengsel, dan een laag aardappelschijfjes en dan de plakken reblochon. Herhaal dit nog een keer en eindig met reblochon-plakken.
– Bestrooi met peper en zout en giet dan 150-200ml goede crème-fraîche (of room) over het geheel. Zet in de oven gedurende 25 tot 30 minuten.

Bron van de onderste foto èn het recept: Frankrijk.nl
Geplaatst op Geef een reactie

Patte d’ours kaas

Patte d’Ours is een bijzondere kaas uit de Pyreneeën. Vertaling: poot van een beer. Deze kaas krijgt namelijk de afdruk van een berenpoot mee op het moment dat deze in de vorm gaat, voordat ‘ie minimaal 3 maanden gaat rijpen. Heel gaaf om deze kaas te zien voordat die wordt aangesneden.
Waarom een berenpoot? Er is nog een hele kleine populatie Europese bruine beren in de Pyreneeën. Van een berenspoor bij een herdershut is eens een afgietsel gemaakt en een mal om de afdruk op de kazen te kunnen maken.
De Patte d’Ours is een harde kaas van koemelk en schapenmelk, smelt in je mond en is lekker kruidig, heeft iets frisfruitigs en licht pittigs. Enorm lekker bij een glas witte wijn met een beetje pit zoals de Portugese Aventura van Susanna Esteban of Tino sur lie van Sardinië.

Geplaatst op Geef een reactie

De Winkel

Dit is een foto van het winkelpand naast A.J. Prins waar ik verliefd op werd op het moment dat ik ontdekte dat er een kelder onder zat. Zomer 2018. Een hele nacht was ik wakker omdat ik in mijn hoofd de hele winkel heb ingericht. Toen ik naar de makelaar stapte en ernaar vroeg, was het nèt verhuurd! En ik dacht: dit is niet het einde van mijn droom. Op het juiste moment zal het weer vrijkomen.
Dat moment was een maandje terug en ik was er klaar voor. Ik nam een optie en we hebben een week lang de tijd genomen om samen te beslissen: gaan we dit echt doen? 

Financiën op een rij. Best case scenario, worst case scenario. Motivatie. Opvang. En toen de knoop doorgehakt.

Twee weken geleden kreeg ik de sleutel en nu ben ik bezig met de voorbereidingen zoals een nieuw logo laten maken, meubels uitzoeken en bestellen en bedenken hoe ik kassa en voorraad ga bijhouden. En beslissingen nemen zoals Pin only, of ook contanten? In augustus ga ik de winkel inrichten en 4 september gaat de deur open en kun je eindelijk binnenstappen in de Smaakboutique – Fromagerie. Ik kan niet wachten. En gezien de afdrukken van neuzen op het raam, ben ik niet de enige…

Wil je op de hoogte blijven wat er gaande is? Volg dan de Smaakboutique op Facebook.

Geplaatst op Geef een reactie

Zuivelboerderij van Winden

Vorige week is de kaascursus begonnen met de grondbeginselen en algemeenheden van kaas, een proeverijtje verse kazen en als huiswerk: zelf kaas maken met de boska set.

Gister heb ik met mijn kaascursisten één van de weinige zelfkazende zuivelboerderijen in Nederland bezocht: Zuivelboerderij van Winden in Schipluiden. Prachtige Montbéliarde koeien, Holsteiners (de bekende Hollandse koe) en inmiddels zelfs een paar Jersey-kalfjes die later mogen zorgen voor een wat hoger gemiddeld vetgehalte van de melk.

We kregen eerst een rondleiding, door de stal van de jonge koetjes, langs de melkkoeien, de melkkuil, het land, de kaasmakerij, het pekelbad met Keltisch zeezout en een proeverij in het kaaspakhuis. En natuurlijk namen we boerenkazen mee naar huis en kon ik twee liter rauwe melk meenemen voor een derde poging om zelf mozzarella te maken. De tweede poging was overigens stukken beter. Mijn leermomenten zal ik later ook melden.

Hieronder een foto-impressie van ons boerderijbezoek.

Ook eens een zuivelboerderij met boerderijwinkel bezoeken? Dan kun je op deze site kijken wat bij jou in de buurt is >

Geplaatst op Geef een reactie

Eerste poging mozzarella

Vandaag deed ik mijn eerste poging tot zelf mozzarella maken. Het duurde even tot het moment daar was dat ik èn tijd en aandacht èn twee liter melk in huis had. Voor je het weet zijn ze alweer aan dat pak melk begonnen dat ik had bedacht voor de kaas.

Het was een heerlijk relaxed klusje om te doen. In totaal  had ik er een uurtje voor nodig en dat terwijl de melk een kwartier langer nodig had om te stremmen. Het resultaat van mijn eerste poging: een soort bonkje stevige hüttenkäse. Niet helemaal goed dus, maar waarschijnlijk prima om over de pizza heen te brokkelen.

Volgende keer beter, met een wijziging hier of daar moet dat wel lukken. Het is in ieder geval heel leerzaam.