Geplaatst op Geef een reactie

Lichte rode wijn uit Portugal

Vorig jaar was ik bij een wijnproeverij in de Portugese Ambassade in Den Haag en vroeg daar rond naar een lichte rode wijn uit Portugal. De rode wijnen in Portugal zijn heerlijk origineel, authentiek en zeer smaakvol. Maar soms wil je gewoon iets makkelijker en lichter rood en moet je uitwijken naar wijnen uit andere landen terwijl ik me zo graag richt op Portugal. En op dat moment vond ik het niet, zo’n lichte rode wijn.

Dus nu ben ik blij dat er ineens een aantal opduiken. Niepoort begrijpt ons gelukkig heel goed. Vorige week zette ik de Niepoort Pinot Noir 2013 en 2014 in de webwinkel die veel weg heeft van Bourgogne Pinot Noir, maar gemaakt is in de Dourovallei. Een Nederlandse wijnboer uit de Bourgogne vertelde mij zelfs dat dit een Pinot Noir is waar ze in de  Bourgogne jaloers op kunnen zijn! Mooi om te horen, dat zou een Fransman natuurlijk nooit zeggen..

En deze week is er nog een lichte rode wijn bijgekomen: Nat’ Cool!
Licht in alcohol en plezierig licht van smaak, gemaakt van Baga druiven in de Portugese wijnstreek Bairrada. En omdat deze zo lekker wegdrinkt hebben ze er een literfles van gemaakt!

Meer informatie over Pinot Noir Duriense en Nat’Cool! vind je hier >

Geplaatst op Geef een reactie

Zelf mozzarella kaas maken

Tijdens een wandeling in het winterzonnetje komt de inspiratie regelmatig zomaar bovendrijven. Zo ook gistermiddag toen ik les 1 van de kaascursus heb uitgedacht. We beginnen natuurlijk bij de basis en wat algemene theorie, maar we gaan ook zelf mozzarella kaas maken! Want hoe leer je nu beter hoe kaas gemaakt wordt, dan door het zelf te doen? Het leuke van mozzarella is, dat het aan het eind van de les ook klaar is en meegenomen kan worden. De set gaat ook mee naar huis. Kadootje van mij.

Volgende week maar weer wat wandelingen gaan maken voor de vormgeving van les twee.

Wil je meedoen met de kaascursus die eind maart van start gaat? Lees alles over de kaascursus hier, of reserveer je plaats >

Geplaatst op Geef een reactie

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy 😉

Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs-wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een ‘different cookie’ te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten.

Kaasfondue

Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag ‘welke wijn bij kaasfondue’ en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.