Een aantal fijnproevers die de fromagerie bezoeken zeggen lekkerbekkend dat ze Reblochon komen kopen om tartiflette te maken. Dat varieert van een kwart Reblochon voor een eenpersoonsschotel of een paar hele kazen als de hele Franse familie mee eet. Dat maakte mij reuze benieuwd naar het recept van tartiflette en heb een mooie gevonden op Frankrijk.nl. Het spreekt voor zich dat de tartiflette het beste smaakt als je de beste ingrediënten gebruikt, zoals een boeren Reblochon (smelt en smaakt beter) en goede crème fraiche. Beiden verkrijgbaar in onze Fromagerie.
Recept tartiflette voor 4 personen:
Schil 800-1000gr aardappels, snijd ze in plakjes van 3-5 mm dik. Doe ze in een pan met water en wat zout. Kook de aardappelen in ongeveer 10 minuten, tot ze beetgaar zijn. – Verwarm de oven voor op 190 graden. – Snipper 2 kleine uien, doe olijfolie in de koekenpan en bak ze even. Voeg 250 gram gerookte spekreepjes toe en laat al roerende nog circa 5 min doorbakken. Giet 5 eetlepels witte wijn erbij en laat het zachtjes doorkoken totdat de wijn is verdampt. – Snijd een knoflookteen doormidden en wrijf de bodem en zijkanten van een ovenschaal in met het knoflookteentje. – Snijd 350-400 gram Reblochon fermier in plakken van 4 tot 5 mm, inclusief de korst. – Vul de ovenschaal met het uien-spekmengsel, dan een laag aardappelschijfjes en dan de plakken reblochon. Herhaal dit nog een keer en eindig met reblochon-plakken. – Bestrooi met peper en zout en giet dan 150-200ml goede crème-fraîche (of room) over het geheel. Zet in de oven gedurende 25 tot 30 minuten.
Reactie plaatsen
Reacties